SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Prezračevanje

Udobje bivanja je v veliki meri odvisno od kakovosti zraka v prostoru. Novejše gradbene tehnologije omogočajo mehansko – prisilno prezračevanje, večina pa še vedno prezračuje na naraven način – z odpiranjem oken. Pri tem se lahko še posebno pozimi izgubi veliko toplote, zato je pomembno, da prostore zračimo v toplejšem delu dneva tako, da za nekaj minut popolnoma odpremo okna ali vrata. Pri na kip odprtih oknih je namreč potrebnega več časa, da se zrak izmenja. Ob nižjih zunanjih temperaturah naj zračenje traja krajši čas. Primerljivo z letom 2012 več kot polovica vprašanih (58 %) med prezračevanjem nikoli ne zapira ventilov na radiatorjih, dobra petina (21 %) jih to počne včasih, 22 % pa vedno*. 

 

*Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije REUS 2015

Temeljito zračite ponoči in zjutraj (poletje)

Zračimo ponoči in zjutraj, ko so temperature najnižje. Takrat na stežaj odpremo okna, s čemer dosežemo hitro zamenjavo toplega in postanega zraka s svežim in hladnejšim. Nato okna zapremo in po možnosti zasenčimo, kar bo v dnevnem času preprečilo neželeno dodatno segrevanje prostorov. Zračenje pri priprtih oknih je neučinkovito.

Pred pričetkom hlajenja prezračimo (poletje)

Klimatsko napravo vključimo šele po tem, ko prostor temeljito prezračimo (ponoči oziroma zjutraj). S hlajenjem prostorov pričnemo, ko se temperatura zunanjega zraka dvigne na 25ºC ali več. Iz zdravstvenih razlogov je priporočljiva največja razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka 8ºC.

Odpirajte okna 3-krat na dan za krajši čas (zima)

V hišah z novejšimi okni, ki so veliko bolj zrakotesna kot starejša, je s stališča zdravja in ugodja potrebno zagotoviti zadostne količine
 svežega zraka z odpiranjem oken ali pa z mehanskim ("prisilnim") prezračevanjem. Če nimamo vgrajeno mehansko prezračevanje, pravilno in energetsko najbolj varčno je intenzivno zračenje z
 odpiranjem oken na stežaj. Priporoča se odpiranje 3-krat na dan za 
krajši čas (3-5 minut v toplejšem delu dneva). Precej manj energetsko učinkovito in zaradi 
tega stroškovno potratno je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni
 (t.i. "okno na kip").

Na ta način (3-krat na dan za 
krajši čas) zamenjamo zrak v prostoru, ob temu pa ne podhladimo sten, tako da lahko zelo hitro obnovimo želeno temperaturo.

Kljub dodatni porabi energije se rednemu prezračevanju ne smemo odpovedati, da zagotovimo zdrave bivalne in delovne pogoje.

Ali ste vedeli?


S kratkim in temeljitim prezračevanjem lahko v primerjavi z ves čas odprtimi okni na nagib, prihranimo približno 15% energije za ogrevanje in emisij CO2.


Vgradite "prisilno" oz. mehansko prezračevanje

Pomanjkljivo prezračevanje je lahko zelo nevarno, saj lahko pretočni grelnik ali katera druga odprta gorilna naprava proizvaja ogljikov monoksid, ki pa je smrtno nevaren!

Zračenje, ki je predvsem dobro za zdravje, pa med drugim poskrbi tudi za odstranjevanje vlage v hiši. Slednje pomeni manj plesni. Ker ponavadi nismo toliko vestni, da bi v zimskem času okna odpirali 3-krat na dan za kratek čas, je lahko rešitev "prisilno" prezračevanje. Ravno slednji način je zelo priporočljiv v novejših ali energetsko prenovljenih objektih, ki so dosti bolj zrakotesni kot starejši

Sodobni sistemi mehanskega "prisilnega" prezračevanja temeljijo na principu
 rekuperacije oziroma vračanja toplote. S pomočjo prenosnikov toplote
 zagotovijo prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopajoč) zrak. Obstajata centralni in lokalni sistem mehanskega prezračevanja

Centralni prezračevalni sistemi se v obstoječih stavbah zaradi naknadne vgradnje prezračevalnih kanalov v praksi ne izvajajo. Rešitev pa predstavljajo lokalni prezračevalniki, ki se namestijo 
skozi zunanjo steno stavbe v poljubno izbrano enoto. Primerna površina 
bivalnega prostora za prezračevanje je do 50m2. Približen
 strošek za dvosobno stanovanje je okoli 1.500 €. Poleg relativno hitre povrnitve investicije, ta naj bi se povrnila skozi nižje račune za ogrevanje (izdelovalci obljubljajo, da sistem povrne tudi do 90% toplote odpadnega zraka), bomo imeli v prostorih tudi bolj kakovosten zrak. Vse to pa seveda zahteva tudi redno menjavanje in vzdrževanje filtrov.

Kadar zračimo, predhodno zaprimo ventile na radiatorjih (zima)

Na ta način ne bomo po nepotrebnem izgubljali toplotne energije.