SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Sanitarna voda / hiša

Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebujemo praktično vsak dan v letu, za njeno pripravo pa porabimo veliko energije. Stroški priprave lahko znašajo tudi več kot 30% stroškov za ogrevanje prostorov. Z razumno rabo tople vode lahko prihranimo do 20 % energije. Razveseljiv je podatek, da je pri uporabi tople vode večina precej skrbna. Zelo spodbudno kar 82 % anketiranih pravi, da toplo sanitarno vodo zaprejo, ko je ne potrebujejo (med umivanjem zob, med miljenjem, ko se tuširajo, ko ročno pomivajo posodo ipd.)*. Gospodinjstva, ki sanitarno vodo ogrevajo lokalno z električnim bojlerjem (pozimi 83 %, poleti 84 %) lahko strošek zmanjšajo za 12 % tako, da jo ogrevajo samo v času manjše tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure). Vedno več slovenskih gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja obnovljive vire energije s toplotno črpalko ali solarnim sistemom, kar pripomore k zmanjšanju stroškov, hkrati pa omogoči manjše izpuste toplogrednih plinov. 

 

*Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

Vodo v grelniku (bojlerju) ne segrevajte nad 60°C

Najbolj ekonomično je, če segrevamo vodo na 55 do 60°C. To je tudi dovolj za preprečevanje nastajanja legionele*. Višje temperature niso priporočljive zaradi povečanih toplotnih izgub in intenzivnejšega izločanja vodnega kamna.

*Bakterija legionela povzroča legionarsko bolezen podobno pljučnici.

Bojler vklapljajte, ko je elektrika cenejša

V kolikor imate dvotarifni sistem merjenja porabe elektrike, je priporočljivo bojler vklapljati ponoči, ko je energija cenejša. Nekateri novi bojlerji že imajo vgrajen timer, ki samodejno preklopi na cenejši tok.

Redno čistite vodni kamen

Če vaš bojler nima inštaliranih "suhih" grelcev, ga je treba redno vzdrževati tudi tako, da čistimo vodni kamen, da ne bo za segrevanje vode trošil več energije, kot bi sicer.

Vestno zapirajte pipe

Ko vode ne potrebujemo, denimo med umivanjem zob, miljenjem, britjem, ročnim pranjem posode in podobnimi opravili, vestno zapirajmo pipe.

Poskrbite za dobro tesnjenje

Poskrbimo za dobro tesnjenje vodovodne napeljave in armature na posameznih porabniških mestih. Če na minuto steče iz pipe 10 kapljic tople vode segrete na 50°C, na leto izgubimo približno 2 m3 vode in 90 kWh energije.

Ali ste vedeli?

Z 90 kWh energije lahko eno leto perete perilo 5-krat na teden, v kolikor uporabljate 6-kilogramski pralni stroj razreda A+++, večinoma v času nizke tarife električne energije.

Pogosteje se prhajte kot kopate

Pogosteje se prhajmo kot kopamo. S prhanjem do pet minut porabimo trikrat manj vode (30 do 80 litrov) kot pri kopeli (150 do 200 litrov).

Temperaturo vode uravnavajte ekonomično

Količino in temperaturo tople vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Če je voda prevroča, jo raje uravnajmo z zmanjšanjem pretoka vroče vode, kot pa odpiranjem hladne vode na pipi.

Uporabljajte varčne armature za tuširanje

Porabo tople vode pri prhanju lahko zmanjšamo za 50% z uporabo varčnih armatur za tuširanje. Prhe z drobnejšimi šobami vodo bolj razpršijo in povečajo njen pretok ob manjši porabi. Tako ob majhni investiciji zagotovimo prihranek v kratkem času.

Uporabljajte pipe s prezračevalnikom

Z namestitvijo prezračevalnikov* in omejevalnikov pretoka vode bo pretok vode na videz močnejši, vseboval pa bo manj vode in več zraka. Pipe s prezračevalnikom lahko zmanjšajo pretok vode za od 30 do 40%.

*Prezračevalnik (aerator ali pa perlator) je kovinska ali plastična mrežica, na koncu pipe, skozi katero priteka voda.

Nabavite enoročne armature

Pri nakupu sanitarne opreme se raje odločimo za enoročne vodovodne pipe. Pri dvoročnih pipah steče veliko neizkoriščene vode, preden nastavimo želeno temperaturo in pretok.

Grelnik izklapljajte, ko vas ni, in ga redno vzdržujte

Grelnik izklapljajmo pri vsaki daljši odsotnosti. Redno čiščenje grelnikov, ki ga morajo opraviti pooblaščeni serviserji, bistveno pripomore k njihovemu boljšemu izkoristku.

Toplotno izolirajte cevi za dovod tople vode

Na ta način preprečite izgube energije. Ko pa potrebujete toplo vodo, le-ta priteče hitreje.

Vgradite energetsko učinkovit električni bojler ustrezne velikosti

Nabavite električni bojler s čim višjim razredom energijske učinkovitosti, ki je razviden z energijske nalepke. Velikost bojlerja naj ustreza številu ljudi v gospodinjstvu in povprečni dnevni porabi, ki se običajno giblje do 60 litrov na dan po osebi.

Električni bojler naj bo vgrajen čim bližje mestu porabe

Po možnosti postavite bojler čim bližje mestu porabe, če ne želite po nepotrebnem zgubljati toplote skozi cevi. V vsakem primeru je cevi treba dobro izolirati.

Izrabite sončni potencial

Z uporabo sprejemnikov sončne energije za ogrevanje sanitarne vode lahko zadovoljimo do 80% potreb po topli vodi ter 30 do 50% pri ogrevanju prostorov.

Če ne veste, kako velik zalogovnik potrebujete, pomnožite število oseb v gospodinjstvu s povprečno porabo tople vode na dan, ki je približno 50 do 60 litrov. Rezultat povečajte za 50% in dobili boste približno kapaciteto zalogovnika, ki ga potrebujete. 

Primer:

3 osebe x 50 = 150 + 50% = 225. Potrebujete torej zalogovnik s kapaciteto od 225 do 250 l. Pravilno načrtovan sistem pa lahko predstavlja podporo ogrevanju doma. Za optimalno načrtovanje je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Toplota iz okolice je brezplačna

V dobro izoliranih hišah je za ogrevanje priporočljiva uporaba kombinacije električne in energije okolice s pomočjo toplotnih črpalk. Z uporabo električne energije, pridobljene zgolj iz obnovljivih virov, temelji ogrevanje s toplotno črpalko 100% na obnovljivih virih energije, kar zmanjšuje porabo fosilnih goriv in emisij CO2. Lahko pa se uporabi toplotna črpalka samo za ogrevanje sanitarne vode. Za optimalno načrtovanje je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Vsak član gospodinjstva naj uporablja samo en kozarec


Če vsakdo čez dan uporablja samo en kozrec za vodo, se bo zmanjšala tudi uporaba pomivalnega stroja.

Uporabljajte varčne splakovalnike (kotličke)

Če so proizvedeni pred letom 1993, nimajo možnosti izbire količine vode za splakovanje.

Preverite, ali kotliček za vodo v WC-ju pušča

Dajte nekaj vodotopne barve v kotliček. Če opazite barvo v WC školjki, pomeni, da kotliček pušča in ga je potrebno popraviti ali zamenjati.

Ne uporabljajte WC školjke kot koš za smeti

Papirnate robčke in podobne odpadke vrzite v posodo za smeti namesto v WC školjko. V nasprotnem primeru boste zaradi splakovanja vsakič po nepotrebnem zapravili najmanj 5 litrov vode.

Uporabljajte vodo iz akvarija za zalivanje vrta ali hišnih rastlin

Če čistite akvarij, lahko staro vodo uporabite za zalivanje vrta ali hišnih rastlin. Ta voda je bogata s fosforjem in azotom, tako da je hkrati tudi brezplačno gnojilo.