V kuhinji smo Slovenci precej vestni, saj nas kar 88% običajno uporablja pokrovke med kuhanjem (REUS 2015*). Tako lahko prihranimo do četrtino energije potrebne za pripravo jedi. Če pa uporabimo ekonom lonec ali soparnik pa celo do 70% energije. Še nekaj dodatne energije lahko prihranimo, če kuhamo v posodi, ki je približno enako velika kot grelna površina. Včasih so gospodinje kuhale predvsem na navadnih električnih ploščah, pri katerih se izgubi kar polovica toplote. Bolj primerni so steklokeramični kuhalniki, kjer se kuhalna površina hitro segreje, izkoristek pa znaša približno 60%. Najboljši izkoristek imajo plinski in indukcijski kuhalniki. V Sloveniji 30% gospodinjstev za pripravo hrane uporablja klasičen plinsko – električni kuhalnik, nekaj manj jih uporablja steklokeramični kuhalnik, indukcijskega (tudi kombiniranega s steklokeramičnim ali plinskim) pa manj kot 10% (REUS 2015*).
*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2015
... saj je v plošči še vedno dovolj akumulirane toplote, da se hrana primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, da voda še vedno vre. Električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki lahko jed speče do konca.
Pri kuhanju uporabljajte minimalno količino energije, ki je potrebna za segrevanje in za kasnejše vretje vode. Lahko si pomagate tudi s pokrovom. Višja temperatura ne bo poskrbela za hitrejšo pripravo hrane ampak bo samo močno prispevala k hitrejšemu izparevanju vode.
Kadar je le mogoče, uporabljajmo tako imenovani "ekonom lonec". Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo ali enostavno kuhajte s pokrovom.
Izbirajmo kuhalno posodo iz materialov, ki imajo dobro toplotno prevodnost in enakomerno porazdelitev toplote.
Ali ste vedeli?
Pri kuhanji s pokrovom lahko privarčujete tudi do 20% energije.
Če uporabljamo majhno posodo na večji grelni plošči, ostaja obod plošče neizkoriščen in tako nam velik del energije uhaja mimo posode v prostor. Pri kuhanju na plinskem štedilniku zaradi varnosti in nepotrebne potrate energije bodite pozorni, da plamen ne sega čez obod posode.
Če zavrete vodo le za svojo skodelico čaja, lahko prihranite veliko energije. Uporabljajte električne grelce (po možnosti s funkcijo samodejnega ugašanja ob doseganju želene temperature), ki vodo segrevajo dosti hitreje in bolj učinkovito kot če to delate na štedilniku.
Ali ste vedeli?
Zelenjava se v voku hitro popraži, kar pomeni, da zadrži v sebi vitamine, minerale in tudi boljši okus.
... imajo med pečico in ohišjem zračni žep, ki deluje kot plast izolacije. Rezultat tega je hladen ovoj in tako vročina ostaja v pečici. To pomeni manjšo porabo energije in manj opečenih prstov.
... saj s tem znižujemo temperaturo v pečici in povečujemo porabo električne energije. Ko odpremo pečico, da bi preverili ali je hrana pečena, se temperatura zniža za 10 do 15°C.
Poraba električne energije je pri novejših modelih pečic manjša, kar je rezultat toplotne izolacije, boljšega tesnjenja in večkratne zasteklitve vrat.
Ali ste vedeli?
Električni štedilnik moči 1.000-3.000 W v 20 do 60 minutah delovanja s polno močjo porabi 1kWh električne energije.
Če imamo v pečici na voljo ventilator, ga čim pogosteje uporabljajmo, saj omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je nižja 20 do 40 stopinj Celzija od običajne.
Samo določene jedi zahtevajo predgrevanje pečice na želeno temperaturo. Vsakih 10 minut predgrevanja, pečica porabi 0,06 kWh energije kar pri pogosti uporabi vidno doprinese k povečanju letnega računa za elektriko.
Veliko jedi lahko v pečici pripravljamo istočasno. Tako je lažje vam, vaši pečici in je hkrati tudi bolj ekonomično.
Za pripravo opečenih kruhkov v pečici porabimo trikrat več električne energije kot v opekaču, zato je ne uporabljajmo za pripravo manjših porcij.
Za hitro odmrzovanje jedi raje uporabljajmo mikrovalovno pečico, če jo imamo na voljo. Še bolj varčna pa je opcija, da hrano vzamete iz zamrzovalnika že en dan pred uporabo.
Mikrovalovna pečica hrano segreva od zunaj proti sredini. Če pripravljate raznovrstno hrano je priporočljivo, da večje kose postavite na zunanjo stran, manjše pa na sredino pečice.
Če imate mikrovalovno pečico, lahko z vidika porabe energije, hrano pripravite dvakrat bolj učinkovito kot v navadni pečici.
Izkoristek navadnih električnih plošč je komajda 50-odstoten. Dosti boljše so avtomatske plošče in steklokeramične t.i. high speed plošče (halogenski grelniki), še bolj ekonomična pa je uporaba plinskih štedilnikov in steklokeramičnih indukcijskih plošč, ki spadajo v sam vrh učinkovitih kuhalnikov.
Ker umazana pečica porabi več energije za delovanje kot čista, lahko z rednim vzdrževanjem čistoče prispevamo k njeni večji energetski učinkovitosti.
Kako učinkovito očistiti pečico, ki nima vgrajenega sistema za samoočiščenje in s tem izboljšati njeno delovanje, a brez uporabe strupenih in dragih kemičnih sestavin? Preizkusite spodnji recept in hvaležni vam bosta tako pečica kot denarnica:
Sestavine:
Priprava:
Če vaša pečica ni bila popolnoma zanemarjena, bi se po tem postopku morala ponovno bleščati. V nasprotnem primeru vključite še ta dodatni postopek:
Gotovo je! Niste vdihovali škodljivih kemikalij in vaša pečica se blešči kot nova!
Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih.
Redno čiščenje ali menjavanje filtrov v napah bo doprineslo, zaradi lažjega pretoka zraka, k manjši porabi energije za njeno delovanje.