SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Pomivanje posod

Primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da pri ročnem pomivanju lahko porabimo do 4-krat več vode in električne energije za segrevanje vode kot v sodobnem pomivalnem stroju. Pri tem velja omeniti, da lahko pomivanje posode v številčnejših gospodinjstvih pomivalcu odvzame celo uro, kar je velika izguba časa. Če vse to upoštevamo, ugotovimo, da nam lahko pomivalni stroj že v približno dveh letih privarčuje stroške nakupa. V primerjavi z letom 2012 je zaznati pozitiven trend pri povečanem posedovanju aparatov z eko programom. Kljub temu se pogostost uporabe eko programa ni spremenila. Pri pralnem stroju se eko program pretežno uporablja v 57 % primerov, pri pralno-sušilnem stroju v 66 %, pri pomivalnem stroju pa v 63 % primerov (REUS 2015*).

 

Če bi vsa gospodinjstva v Evropi uporabljala sodobne pomivalne stroje, pri porabi vode 25 l in porabi 1 kWh energije za pranje, bi prihranili toliko energije, kot je dnevno proizvedeta dve jedrski elektrarni.

 

Če vztrajamo pri ročnem pomivanju posode, ne porabljajmo vode po nepotrebnem. Pipo zapirajmo vsakič, ko vode neposredno ne potrebujemo.

 

 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2015

Upoštevajmo energijsko nalepko

Pri nakupu stroja se odločimo za takšnega, ki spada med energijsko varčne aparate in ima vgrajen varčni program pomivanja.

Namesto ročnega pranja uporabljajmo pomivalni stroj

Če peremo posodo v pomivalnem stroju uporabljamo do 60% manj električne energije in do 80% manj vode – posebej, če posodo pomivamo ob odprtem curku vode.

Sodobni pralni stroji uporabljajo za en cikel okoli 10 litrov vode in 1kWh električne energije.

Aparati razreda A+++ pa uporabljajo lahko še manj vode in električne energije. Sodobni aparati (40 do 60 dB) so tudi veliko tišji od tistih proizvedenih pred 15 in več leti.

Poženimo le poln stroj

Pomivalni stroj poženemo le tedaj, ko je primerno poln. Če uporabimo kakovosten prašek, lahko posodo dobro operemo že s krajšim programom in pri nižji temperaturi.

Preverjajte filtre in količino soli

Občasno, zaradi boljšega energetskega učinka, preverjajte čistost filtra in količino soli za pranje, ki se uporablja z mehčanje vode in preprečevanje ustvarjanja vodnega kamna. Priporočljivo je, da preden damo posodo v stroj, odstranimo večje ostanke hrane.

Izogibajte se pranja pri visokih temperaturah

Sodobna sredstva za pomivanje posod učinkovito pomivajo tudi že pri nižjih temperaturah (50 do 60°C).