SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Zabava in delo

Številne naprave v našem domu porabljajo električni tok tudi takrat, ko jih aktivno ne uporabljamo. Nepotrebna potrošnja električne energije se skriva tam, kjer sveti kakšna lučka ali elektronska ura, ali pa so naprave tople na otip, čeprav niso vključene. Razvili smo tudi slabe navade, da imamo hkrati vklopljenih več naprav, čeprav nas sploh ni v istem prostoru, ali pozornost posvečamo nečemu drugemu. Med najbolj pogostimi primeri sta televizor in računalnik. Zaradi njih znesek na računu vsak mesec brez potrebe zraste za 5 ali več odstotkov. Podobno kot v letu 2012 skoraj polovica (48%) električne naprave na splošno izklopi iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporablja. Povečal pa se je delež gospodinjstev (33% v primerjavi z 20% v letu 2012), ki ima pogosto vklopljene aparate kot so televizija in računalnik, četudi jih ne gledajo oziroma uporabljajo.  (REUS 2015*). Če ne želimo po nepotrebnem porabljati energije, naprave iz stanja pripravljenosti izklopimo s pritiskom na gumb (TV, računalnik, …), popolnoma izklopimo napravo iz stikala (če so naprave priključene na razdelilec s stikalom za vklop in izklop, lahko naenkrat izklopimo vse hkrati) polnilcev in adapterjev pa ne puščamo v vtičnici.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2015

izklapljajmo naprave iz stanja pripravljenosti

Naprave v stanju pripravljenosti, še zmeraj trošijo energijo.

Najbolje je naprave, ki ob izklopu z daljinskim upravljalnikom ostanejo v stanju pripravljenosti, imeti priključene preko posebnega električnega priključka, ki ima stikalo za popolno prekinitev električne energije. Tako z enim gumbom poskrbimo za popoln izklop vseh priključenih naprav.

Ali ste vedeli?

  • Zaradi aparatov v stanju pripravljenosti (stand by) porabimo okoli 5 ali več odstotkov elektrike v tipičnem gospodinjstvu zaman, kar na letni ravni pomeni približno 30 EUR.
  • Če bi vsa slovenska gospodinjstva nehala uporabljati stand-by elektriko, bi na letni ravni prihranili toliko električne energije, kot je porabijo gospodinjstva v slovenskem mestu velikosti Maribora. To bi prihranilo gradnjo dveh manjših elektrarn, vsake moči približno 25 mW (velikost elektrarne na Savi) in preprečilo izpust 170.000 ton CO2, kar predstavlja emisije, ki nastanejo za ogrevanje približno 30.000 gospodinjstev s kurilnim oljem.Poiščimo naprave z oznako Energetska zvezda

Ko kupujemo novo elektronsko napravo, dajmo prednost izdelkom z majhno porabo energije. Poiščimo takšne z oznako Energetska zvezda (Energy Star).

Kupujmo glasbo v elektronski datoteki na spletu

... in zmanjšajmo onesnaževanje! Tako nam ne bo treba v glasbeno trgovino, poleg tega bomo zmanjšal uporabo zgoščenk, plastičnih škatel, embalaže in prevoza, da denarja sploh ne omenjamo.

Vedno izklapljajte računalnik, ko ga ne uporabljate

Če že mora biti vklopljen, ko ne delate, izklopite monitor, saj uporablja približno polovico energije celotnega sistema. Za vklapljanje in izklapljanje računalnika ne potrebujemo dodatne energije in ne škodujemo sistemu. Nasprotno, na ta način bomo podaljšali življensko dobo naprave ter prihranili energijo in denar.

Ali ste vedeli?

Če pustite monitor vključen čez noč, bo porabil toliko energije, kot je potrebujemo za segrevanje šestih jedi v mikrovalni pečici.

Ne pozabimo izklopiti svojih polnilnikov baterij

... ko smo prenehali polniti svoj mobilni telefon ali prenosni računalnik. Če ostaneta vklopljena, še naprej rabita energijo.

Uporabljajmo prenosne računalnike, monitorje s ploskimi zasloni ...

Če imamo možnost rajše uporabljajmo prenosne računalnike. Prenosni računalniki porabijo manj električne energije kot namizni.

Ali ste vedeli?

  • Monitorji s ploskimi zasloni so energetsko varčnejši kot katodni.
  • Plazma in LCD-televizorji so večji porabniki električne energije kot navadni.
  • Večji televizor porabi več energije v istem operativnem času kot manjši.

S črnim zaslonom prihranimo

Računalnik je dandanes nepogrešljiv pomočnik, pa naj bo to v službi, šoli ali za zabavo. Ob tem se niti ne zavedamo, da pri njegovi uporabi nevede porabimo precej več energije, kot je potrebno. Dober primer za to je bel ekran zaslona – na primer ko pišemo kakšno besedilo – ki porabi približno 74 W energije. Povprečna poraba črnega zaslona pa je le okoli 54 W.

Mark Ontlush je ob tej ugotovitvi pred parimi leti napisal članek, v katerem pojasnjuje, koliko energije bi lahko prihranili, če bi imel spletni iskalnik Google namesto belega črno ozadje. Svojo oceno je naredil glede na popularnost strani in izračunal, da bi lahko prihranili okoli 750 MWh na leto. Google se je na njegov članek odzval tako, da je ustvaril novo verzijo iskalnika s črno zaslonsko sliko, ki so ga poimenovali Blackle. Oba iskalnika sta zasnovana na enak način, le da boste pri uporabi Blackla porabili manj energije.

Uporabljajte baterije za večkratno uporabo

Na ta način ne boste porabili manj energije pri delovanju naprav, vendar bo manj energije potrebne za proizvodnjo baterij.