SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Rasvetljevanje

Ugašanje luči je eden od najpreprostejših ukrepov učinkovitega ravnanja z energijo. S skrbnim ugašanjem samo ENE luči po 2 uri na dan, ko je ne potrebujete, lahko v enem letu prihranite približno 22€ pri cevastih halogenskih žarnicah moči 200 W; 6,6 € pri navadnih žarnicah moči 60 W; 5 € pri halogenskih žarnicah moči 46 W; 2 € pri kompaktnih fulorescentnih sijalkah moči 18 W in 1,1 € za LED sijalke moči 10 W (Za izračun je vzeta cena električne energije od 15 cent/kWh - 2018).

 

V Sloveniji ima v notranjih prostorih nameščenih vsaj polovico sijalk že skoraj 50 % gospodinjstev (REUS 2015*).

 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2015

Izkoriščajte čim več dnevne svetlobe

Izogibajte se zastiranju, postavljanju velikih kosov pohištva ali velikega števila rastlin pred oknom ter jih redno čistite. Če se ne želite izogniti zavesam, pa naj bodo tanke in prosojne, da prepustijo v prostor čim več dnevne svetlobe.

Delovne površine naj bodo čim bližje oknom

Delovne površine kot je na primer pisalna miza in kuhinjski pult, naj bodo čim bližje oknu. Kletne prostore uporabljajmo le za dejavnosti, ki niso povezane z dolgotrajnim bivanjem v njih.

Tudi barva vpliva na osvetljenost

Potrebe po svetlobi so odvisne od velikosti in oblike sobe, barve sten in pohištva. Če temnejše prostore pobarvamo svetlo, zmanjšamo potrebo po dodatni osvetlitvi. Velike in visoke omare razporejajmo čim dlje od okna, da nam ne bodo po nepotrebnem zastirale svetlobe.

Najbolj varčna je ugasnjena luč

... zato jo ugašajmo povsod tam, kjer je ne potrebujemo.

Ali ste vedeli?

Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih ugasnili eno 100 W žarnico, ki bi sicer gorela 3 ure, bi prihranili toliko izpustov emisij CO2, kot bi jih nastalo, če bi pokurili kurilno olje, ki bi ga pripeljale cisterne v 7 kilometrski koloni.

Uporabljajmo varčne FLUO sijalke ali pa LED sijalke

Nakup varčne FLUO sijalke (kompaktno fluorescentna) ali pa LED sijalke se nam povrne že v enem do dveh letih, v nadaljnjih letih pa smo deležni obresti v obliki manjših stroškov za energijo. Porabijo namreč štirikrat do desektkrat manj energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje.

Ali ste vedeli?

Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot jo porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Porabo elektrike uravnavajmo z domišljeno razporeditvijo luči

Pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije. Pri novogradnjah načrtujmo razporeditev tako, da bo v prostore prišlo čim več dnevne svetlobe. Prostori, v katerih se podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna proti jugu oziroma zahodu. Odvečne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili.

Prah zmanjšuje svetilnost

Prašne žarnice prepuščajo manj svetlobe. Poskrbimo, da bodo čiste.

Uporabljajmo namizne svetilke

Kadar pri delu potrebujemo močnejšo svetlobo, raje uporabimo namizno svetilko, kot pa da po nepotrebnem močno osvetljujemo celoten prostor.

Več svetlobe dobimo iz odprtih in prosojnih svetilk

Svetloba, ki jo dobimo iz svetilke je odvisna od njene oblike.

Varčne sijalke uporabljajmo tam, kjer svetlobo potrebujemo dlje časa

V primerjavi s sijalkami so navadne žarnice pravi potratneži energije. Poleg tega pa so nekateri modeli tudi občutljivi na prepogosto kratkotrajno vklapljanje. Zaradi tega je priporočljivo, da navadne žarnice uporabljate v prostorih v katerih se zadržujemo manj časa in ne tako pogosto - WC ali pa klet. Varčne sijalke pa uporabljajmo tam, kjer svetlobo potrebujemo dlje časa. Še bolje je uporabljati LED ali OLED svetila, ki so sicer najdražja, a porabijo najmanj energije in so tudi manj škodljiva za zdravje, če jih razbijemo in imajo tudi daljšo življenjsko dobo od žarnic ali kompaktnih fluorescenčnih sijalk. 

Ali ste vedeli?

 • Kompaktne fluorescenčne sijalke porabijo 5 do 10-krat manj energije kot navadne žarnice, trajajo pa 6 do 10-krat dlje (življenjska doba je 6 do 10 let).
 • Za lažjo primerjavo, klasične žarnice z žarilno nitko imajo življenjsko dobo nekje od 1000 do 3000 ur, varčne (kompaktne fluorescenčne) sijalke od 6.000 do 10.000 ur in LED sijalke do 50.000 ur.
 • Svetlejši zidovi in pohištvo odsevajo več svetlobe kot temnejši. Nad črno mizo ima 100 W žarnica enak efekt kot 60 W žarnica nad belo mizo.
 • Navadna žarnica 80% energije spremeni v toploto in 20 % v svetlobo.
 • 100 W žarnica in 20 W sijalka oddata med 1200 in 1350 lumni svetlobnega toka, ki nam pove, kako močno neka naprava sveti.
 • Kompaktne fluorescenčne sijalke vsebujejo živo srebro, in sicer v povprečju 3 mg. Elementarno živo srebro je posebej nevarno pri vdihovanju. Navodila za ravnanje ob razbitju sijalke ali živosrebrnega termometra so identična.
 • Sijalke sevajo bistveno močneje kot običajne žarnice. Najvišje vrednosti sevanja so bile izmerjene v neposredni bližini sijalk, s povečevanjem razdalje pa so se manjšale in bile pri 30 centimetrih že zelo majhne.
 • Žarnica moči med 40 in 100 W v 600 do 1400 min porabi 1 kWh energije.
  Povprečno gospodinjstvo za osvetljevanje (posebej, če uporablja žarnice namesto sijalk) porablja približno 3% električne energije (približno kot hladilnik).
 • Če bi v vsakem gospodinjstvu v Sloveniji ugasnili eno žarnico moči 75W ali  jo zamenjali za LED sijalko, bi na mesečni ravni privarčevali približno 200.000 evrov, kar na letni ravni znaša več kot milijon evrov!

Vgradite senzorje gibanja z vremenskim regulatorjem

To je priporočljivo posebej na mestih, v katerih se zadržujete le kratek čas: vhodi v hišo, hodniki, stopnišča, klet ...

Vgradite solarne kolektorje, ki proizvajajo električno energijo

Solarni kolektorji so zelo praktični (v kombinaciji s hranilnikom el. energije), če se uporabljajo za osvetljevanje prostorov, posebej na območjih, ki niso priklopljeni na elektrodistribucijsko omrežje.

Prezračevalnike v sanitarijah povežite z lučmi

To je najbolj varčen način, saj jih boste ugašali potem, ko jih ne boste več potrebovali. Lahko pa tudi vgradite ventilator s časovno zakasnitvijo, da se samodejno ugasne po določenem obdobju, ki ga pač izberete glede na vaše potrebe.