SI
O teh straneh Pogoji in pravila Politika zasebnosti Oglaševanje
Slovensko English

Pranje in sušenje perila

Pranju perila se žal ne moremo izogniti. Pri tem je dobro vedeti, da račun za električno energijo zmanjšamo, če pralni in sušilni stroj uporabljamo v času znižane  tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure). Pri tem poskrbimo, da je boben vedno poln, kot to počne 90% ali več gospodinjstev (REUS 2015*). Kadar je perila manj, uporabimo program za polovično naložen boben, ki bo prihranil do 25 % električne energije. Porabo zmanjšamo tudi s pranjem pri nižjih temperaturah. Pralni stroj namreč kar 90 % energije porabi za ogrevanje vode. Če zmanjšamo temperaturo s 40 °C na 30 °C, bomo porabo električne energije zmanjšali za tretjino, pri pranju na 60 °C namesto na 90 °C pa jo bomo kar prepolovili.

 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2015

Zamenjajmo stare aparate

Naprave, proizvedene pred več kot 10 leti, so porabljale več vode in električne energije kot sodobni pralni stroji.

Nov pralni stroj najvišjega energijskega razreda porabi danes 50 % manj energije in 73 % manj vode v primerjavi s pralnim strojem iz leta 1990.

Ali ste vedeli?

Samo v Evropi je leta 2009 bilo 188 mio gospodinjskih aparatov, starejših od 10 let. Če bi jih zamenjali z novimi, bi prihranili toliko energije, kot jo proizvede 12 termoelektrarn z močjo 500 MW.

Izbirajmo stroje, ki imajo varčne programe pranja

Pralni in sušilni stroji spadajo med večje porabnike električne energije saj porabijo skoraj 10% električne energije v gospodinjstvih. Pri nakupu pralnega stroja izberimo takega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije. Priporočamo takega, ki ima varčne programe pranja.

Uporabljajmo energijsko varčne programe

Pri pranju porabimo do 90 % električne energije za ogrevanje vode. Uporabljajmo energijsko varčne programe. Na primer za normalno umazano belo bombažno perilo izberemo poseben program pri 60 ºC (razen tekstila za bolnike in dojenčke) in pri tem prihranimo do 40 % električne energije. Pranje pri 60 ºC porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 ºC.

Uporabljajmo pralna sredstva, ki so prilagojena želeni temperaturi pranja

Na trgu je velik izbor tovrstnih izdelkov, ki omogočajo kakovostno pranje perila tudi pri najnižji temperaturi (30 ºC).

Predpranje lahko izpustimo - razen pri izredno umazanem perilu

Porabo električne energije tako zmanjšamo vsaj za 10 odstotkov.

Izogibajmo se pretirani uporabi pralnih sredstev

Upoštevajmo navodila za uporabo, ki so na embalaži. S pretirano uporabo detergentov naš stroj dela težje in porablja več energije.

Perilo peremo le tedaj, ko ga je za poln boben

Sicer izberemo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 %. Če je boben prepoln pa se perilo ne bo opralo dovolj kvalitetno. Torej, izberite pralni stroj, ki odgovarja vašim potrebam po pranju perila.

Vključujmo stroj v času znižane tarife električne energije

S tem bomo za porabljeno električno energijo plačevali manj. 

Priklopite pralni stroj na dovod tople vode

Največ električne energije aparati porabijo za segrevanje vode. Ta nasvet je posebej priporočljiv, če segrevate vodo s solarnimi  kolektorji. Pralni stroj ima poseben varnostni ventil, ki preprečuje vdor prevroče vode v boben. Pri tem si zmanjšamo stroške tudi do 50 odstotkov.

Manj vodnega kamna = bolj učinkovit stroj

Z uporabo primernih kemičnih sredstev lahko sami preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.

Pred sušenjem perila v sušilnem stroju, čim bolj “centrifugirajmo” perilo

Pred sušenjem perila v sušilnem stroju, čim bolj “centrifugirajte” perilo. Centrifuga naj bo nastavljena na najmanj 1000 obratov v minuti. Če jo povečate na 1600 obratov, lahko pri sušenju v sušilnem stroju prihranite tudi do 30% električne energije.

Izogibajmo se sušilnem stroju

Sušilni stroj uporablja relativno veliko energije. Če je možno, sušite perilo na zraku.

Nikoli ne prenapolnimo sušilnega stroja

... saj se poraba energije tako poveča.

Kuhinjska sol namesto mehčalca

Namesto mehčalca za perilo lahko uporabljate fino mleto kuhinjsko sol. Ta obenem preprečuje tvorjenje in nalaganje vodnega kamna, ki lahko skrajša življenjsko dobo pralnega stroja.

V sušilnem stroju sušite perilo enake debeline

Če pri sušenju perila v sušilnem stroju sušite perilo enake debeline, boste bolj učinkovito rabili električno energijo.

Redno čistite filter

Učinkovitost vašega sušilnega stroja je odvisna tudi od čistosti filtra.

Zmanjšajmo temperaturo pranja

Pri pranju perila v pralnem stroju se kar 90 odstotkov energije porabi za gretje vode, zato je izbira temperatura pranja zelo pomembna. Če temperaturo zmanjšamo s 40 na 30 ºC lahko prihranimo kar do 30 odstotkov električne energije. Tako že pri štirih pranjih prihranimo dovolj energije za naslednji pralni stroj umazanega perila.